Tutorial Cantikkan Sidebar (Full)

iema nak jawap pertanyaan dari Eiyna

Gambar 1

nie kod iema yang asal
tak nampak, klik gambar untuk jelas
nak jarakkan antara kotak2 sidebar korang
cari kod margin korang
0em boleh ubah sebanyak mane korang nak ubah



nak bentuk border macam nie?
nie kod nye
-webkit-border-radius: 20px 20px 0px 0px;
-moz-border-radius: 20px 20px 0px 0px;
border-radius: 20px 20px 0px 0px;
border:3px solid #BD6B84;
background-color:#ffd6e3;
color oren = color untuk border
color hijau = color untuk background



nak ubah tajuk/title di sidebar
boleh tambah kod nie kalau tak ade kat kod korang toe
text-align:center;
(center, left, right)
letak dibawah kod nie
h2 {
rujuk pada gambar 1


tutorial sidebar yang lain, kat sini
tutorial lain, kat sini
Tutorial

16 comments:

Nurfaezah Abdullah said...

fae pun nak try. dah bookmark this page :)

Miz Tia said...

bikin kursor ini gimana kak iema.. cantik ini :) .

Iema Gurlz said...

@Miz Tia akq design guna photoshop ^^

eiyna tyna said...

yeayy . sekarangg dah taau ^^ thankss yaa :D

eiyna tyna said...

jap-2 . nape kod sy takde pun kod margin tu ? lagisatu macam mana nak tukar tulisan dan warna dekat post title ek ??

eiyna tyna said...

one more . heheh
nape sy takleyh letak cursor mcm awk . bila sy cuba letak mesti tak menjadi . tak keluar pun cursor yg sy letak tu

Iema Gurlz said...

@eiyna tyna kalau tak ade kod margin toe,tambah je kat kod eiyna toe
ikut macam kat gambar 1...
yg lain, nanti iema buatkan tutorial k

meelyana okashiwa :) said...

akk , xde pun kod .sidebar.widget ape ntah tu :O

Shiro Usagi said...

iema dimana nak letak kod awal tu?

Iema Gurlz said...

@Shiro Usagi rujuk pada gambar 1 ^^

Nur Madihah said...

akak, title sidebar tu dah jadi..
lepastu nak buat kotak macam akak mcm mana eh?

Iema Gurlz said...

@Nur Madihah ok ^^
kotak untuk title sidebar ke?
atau keseluruhan sidebar?

Nur Madihah said...

untuk keseluruhan sidebar :)

Iema Gurlz said...

@Nur Madihah cuba la mne2 tutorial akq kt bahagian Tutorial Body & Sidebar
kalau rasa nak ade kotak kt sidebar/post, ikut tutorial pisahkan body dan sidebar
lps toe baru adq ikut tutorial cantikkan title sidebar
cuba je mne2 tutorial akq toe k...