Senarai Link - Segmen Blogwalking, Follow dan Follow Back

Entri Melekat Sehingga Hujung Tahun 2013

link banner (kalau nax letax banner nie kat blog korang)
http://i998.photobucket.com/albums/af101/iemagurlz/banner1_zps9108da3b.png
tinggalkan link blog korang di entri nie
sebelum toe korang pun boleh la follow iema jugax kan ^^
mane yang korang tax dapat nax follow tax ape
link blog ~ http://iema90.blogspot.com
fanpage ~ https://www.facebook.com/pages/Blog-iema/480734255339789
twitter ~ https://twitter.com/iemagurlz90
join group ~ http://www.facebook.com/groups/blogchomeldancute/
weheartit ~ http://weheartit.com/iemagurlz
senarai peserta yang join segmen iema nie
iema akan bahagikan mengikut part... setiap part ade 4 kumpulan
iema buat macam nie supaya memudahkan korang nax blogwalking
ramai yang join, so tax nax memeningkan korang
selamat berblogwalking dan follow memfollow ye

    Pengisian Masa Lapang

    hye
    iema dah lama sangat tak update entri kat blog nie kan
    maaf la ye, iema kalau dah jumpa novel
    benda lain semua dah tak layan

    iema dari awal persekolahan menengah iema dah minat baca novel
    tapi bila iema masuk kolej, iema dah tak amik peduli sebab sibuk dengan aktiviti kolej
    serta lepak dengan kawan2 pulak
    semenjak akak sepupu berhenti beli novel, iema pun stop baca novel

    lepas raya hari toe baru iema dapat tahu akak sepupu iema dah start beli novel baru
    dia bagi iema pinjam, lagipun dia kata buat apa nak beli pinjam je kat dia
    kalau beli, nanti mesti baca sekali dua je
    kalau dah tak ada novel baru lagi, boleh repeat pinjam lagi

    alhamdulillah, iema beruntung ada akak sepupu iema nie
    dia baik dan tak kedekut dengan iema
    iema rapat dengan dia dari kecik lagi
    iema pun pernah pinjam CD Korea kat dia dulu
    CD2 toe kan mahal, dia tetap bagi iema pinjam
    mungkin dia percaya kan iema
    alhamdulillah, iema bersyukur sangat2
    tak perlu keluar duit semata2 nak beli novel2 dan CD2 Korea nie

    ROUND PERTAMA
    • Cik Bunga dan Encik Sombong
    • Isteri Separuh Masa
    • Sebenarnya Saya Isteri Dia!
    • Sepupuku Suamiku
    • Coke dan Sundae
    • The Wedding Breaker
    • M.A.I.D
     ROUND KEDUA
    • Hikayat Cinta Si Pematah Hati
    • Projek Memikat Suami
    • Suami Aku Ustaz
    • Love You Mr. Arrogant
    • Korea I'm In Love
    • Cik Blur dan Encik Ikhlas
    • Kisah Naz dan Khaalish
    hah nampak toe
    sekali pinjam sampai 7 buah novel
    setiap round, tak sampai 2 minggu pun iema pinjam
    lepas habis round pertama iema pinjam pulak round yang kedua
    round kedua iema dah habis baca semuanya, tinggal nak pulangkan kat akak sepupu je
    lepas toe boleh pinjam yang lain untuk round ketiga pulak

    entah bila lagi iema nak update entri kat blog nie lagi... mungkin 4 minggu lagi hihihi
    masa iema nak update round ketiga dan keempat mungkin
    insyallah, kite berjumpa lagi nanti... bubye ^__^

    Sepupuku Suamiku

    hye
    iema kembali update blog
    sowie la ye dah lame sangat tak update blog nie
    sejak dah ada novel kat rumah nie, laptop langsung tak pandang

    hari toe p pinjam novel kat kakak sepupu iema
    cadangnya nak pinjam 1 novel je
    sampai rumah kakak sepupu, 7 biji novel iema bawak balik
    kalau diikut kan nak bawak balik semuanya
    kang tamak pulak... tak cukup nanti bakul motor
    tak tawu nak baca yang mana 1
    ok la toe, 2 atau 3 minggu lagi boleh datang pinjam lagi

    masa tengah pilih2 novel toe, iema tertarik satu tajuk novel nie
    "Sepupuku Suamiku"
    sebelum nie iema ada bermimpi yang jodoh iema dengan sepupu iema sendiri
    tapi tak pasti la siapa sepupu iema toe
    dalam mimpi toe, wajah dia tak berapa jelas 
    bila terjaga, iema mula berfikir
    betul ke nie? siapa kah dia?
    bila diingatkan kembali, iema tak ada sepupu yang umur dalam 20 tahun ke atas atau belum kahwin
    belah mak, semua sepupu iema dah kahwin
    belah abah, masih kecik, budak2 lagi
    ke ada sepupu iema yang belum iema kenal erk?
    nak tanya mak atau abah, macam pelik pulak jadinya nanti

    iema baru start baca novel toe malam tadi... kalau di ikutkan apa yang iema baca

    yang perempuan toe memang menaruh harapan dengan sepupu dia...tapi sepupu dia bertunang dengan perempuan pilihan hati dia...bila majlis perkahwinan makin hampir sepupu dia tiba2 putus tunang... sebab perempuan toe pilih lelaki lain...disebabkan tak nak batalkan majlis yang tinggal 2 minggu lagi toe dan tak nak dapat malu, mak dia buat keputusan majlis diteruskan dan pengantin perempuan diganti dengan sepupu yang memang menaruh harapan dengan lelaki toe...
    lepas balik honeymoon, kat airport yang isteri nie pergi tandas...tiba2 si suami nie terjumpa bekas tunang dia...start dari situ, bekas tunang dia mula menganggu dia..asik call, yang isterinya pulak dah mengandung...

    kalau nak tawu kisah seterusnya, p la beli novel toe ye
    nanti iema cerita tak best pulak nanti...
    yang pasti, memang kelakar..siap iema ketawa dan senyum sorang2 lagi
    iema ketawa pelan2 taw, boleh gitu...
    kang nanti mak abah iema kata iema gila.. sadiss
    nasib baik la kat rumah nie jarang orang sangat
    kalau ikut mimpi iema toe, bila iema dah fikir banyak2 kali, kalau itu yang akan terjadi mungkin dia la jodoh iema... walau iema tak pasti siapa dia... jodoh tak boleh nak tolak... itu la yang ditakdir untuk kita... apa pendapat korang pulak?

    Tamak Bebenor!!!

    hye
    baru hari nie iema dapat update entri
    semalam tak dapat nak sentuh laptop sebab adik2 iema guna laptop bergilir2
    laptop adik rosak, laptop kakak dia la yang jadi mangsa
    sabar je la, nasib baik sayang... hihi ^__^

    semalam sedara iema ade buat kenduri
    sambut sekali hari jadi anak dia
    time makan semalam, iema amik 2 ketul ketupat, 6 cucuk sate, sambal kacang dengan rendang
    sampai meja makan, ade orang tegur
    "ai, sikit nya makan... diet ke... badan kurus kering tak payah nak diet2 la... makanan banyak lagi... tak payah nak malu2 nak makan... kalau aku tak ada la nak makan macam nie kat sini..."
    huh... dengar macam toe, sakit pulak hati nie... panas je rasa nya (padahal cuaca hujan semalam)
    dalam hati iema kata, tak cukup boleh amik lagi... jangan nak tamak sangat
    tak sampai hati nak cakap terus terang, nanti kurang ajar pulak dengan orang tua

    bila tengok pinggan mangkuk kat depan dia, pergh jangan cakap la
    lemang 1 pinggan, ketupat 1 pinggan, sambal kacang 1 mangkuk, rendang 1 mangkuk, kari ayam dengan nasi 1 pinggan, sate 1 pinggan
    pergh... manusia nie tak agak2 nak makan.. makan berdua je kot
    tamak sangat... kalau lapar pun amik la sikit2... kalau tak cukup boleh amik lagi
    tak lama toe salah sorang bangun p amik puding dengan kuih muih pulak

    last2 apa jadi taw?
    lemang, ketupat, sate tak habis
    diorang bagi anak sedara iema sate, nasib baik dia nak
    yang lain2 dibiar je kat atas meja
    apa lagi, cepat2 diorang bangun, mintak kek kat tuan rumah dan angkat kaki
    macam toe je... diorang pergi pun dengan muka tak malu / selamba
    ada jugak orang macam nie kan

    toe la tamak sangat... nak bungkus untuk orang lain pun tak sanggup
    ye la, tak kan nak bagi bekas makanan orang kat orang lain
    nak bagi kat diorang, awal2 diorang dah angkat kaki dah dari rumah toe
    dah 1 pembaziran... amik makanan tak agak2
    macam tak pernah makan setahun
    geram pulak orang macam nie

    Saya Memerlukan

    hye...
    Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 56
    esok iema dah start sibuk untuk membantu sedara mara iema
    anak sedara iema ada periksa besar tak lama lagi
    so mak bapak dia nak buat kenduri sikit
    sekali sambut hari jadi anak dia
    ada makan2 dengan seluruh keluarga kami

    ______________________________________________________


    nampak dalam gambar toe?
    "SAYA MEMERLUKAN"
    wah, ayat dia punya cantik untuk menarik minat iema klik link dia toe
    tapi bila iema halakan cursor kat link toe, keluar link selain blog


    maaf ye, iema bukan senang2 nak terus klik link korang bagi kat Cbox iema nie
    mungkin alasan nya, memang link blog tapi nak dipendekkan sebab link blog panjang sangat
    (fikir positif)
    la ye ke, tak apa 2x
    tapi maaf iema tak akan klik selain link blog
    MINTAK MAAF YE...
    terima kasih sudi singgah blog iema nie
    lain kali datang lagi, bagi link blog sebenar
    kalau malas nak taip link blog yang panjang toe, highlight je link korang toe dan copy


    lepas toe paste... senang je kan... tak susah pun
    ada banyak lagi yang tinggalkan jejak kat Cbox iema nie
    ada yang masih bagi link selain link blog...maaf, iema tak akan klik

    Giveaway 2013 By Jaja


    klik banner untuk join
    senarai hadiah yang dipilih
    • Flock Design alphabet/love/shape
    • Polaroid Camera
    • Bawal plain turquoise bidang 45

    Puji Anak Orang Lebih-Lebih, Anak Sendiri Dikutuknya

    hye
    iema kembali setelah beberapa hari tak berupdate entri
    bzy lorh... beraya kat rumah jiran dengan mak
    baru dapat beraya sebab mak iema puasa sunat sebelum nie

    iema nak kongsi la sikit apa yang dah berlaku sepanjang iema beraya kat rumah jiran iema
    iema datang beraya pun makan biskut raya orang
    tak ada la iema menyampuk orang tua bercerita atau bergosip
    kalau diorang tanya baru la iema bukak mulut
    toe pun jawap apa yang ditanya

    dalam orang2 tua nie bergosip, ada la topik puji2 iema sekali
    bukan nak bangga, tapi tak patut kot buat macam toe depan anak sendiri
    dia kata la, iema nie rajin tolong ke dapur
    pandai masak, semua benda boleh buat termasuk buat kuih / biskut raya
    kebetulan tahun nie iema amik tempahan biskut raya hari toe kan
    kalau anak aku kat rumah nie, pergi dapur pun tak ada
    kalau bukan kerana aku yang masak, tak ada la lauk2 kat rumah nie
    macam2 la dia cakap... tak sanggup iema nak kongsi lagi

    masa dia cakap macam toe, iema tengok la muka anak dia toe
    memang merah gila muka anak dia toe
    malu la kan... kalau iema pun malu jugak
    sepatutnya, sebagai mak tak ada la malu kan anak sendiri depan orang lain
    puji la sikit2 tentang anak dia toe
    paling tidak pun puji la anak dia pandai buat perkara lain

    semua orang tak sama.. minat masing2 lain2
    iema minat masak... mungkin anak dia minat benda lain
    jangan la nak samakan anak sendiri dengan anak orang kan
    alhamdulillah, mak iema belum pernah nak malukan anak sendiri depan orang lain
    paling tidak pun, mak iema cakap sesuatu bila dah sampai kat rumah sendiri
    toe pun tak ada la lebih2 nak cakap pasal anak orang lain

    ok la sampai di sini sahaja iema nak kongsi cerita iema nie kat korang
    kalau ada lagi, iema kongsi ye... bubye ^__^
    mood : nak sambung main game kat Facebook

    GIVEAWAY WELCOME TO MY BLOG by AWLA MUKHLISAH BEAUTY SHOP


    SYARAT-SYARAT WAJIB tetapi sangat SIMPLE :

    1. - Warganegara Malaysia yang mempunyai alamat tetap di Malaysia.

    2. - Mempunyai Blog sendiri

    3. - Wajib Follow blog Awla (kalau dah follow tu teruskan follow Awla ya :)

    4.     - Wajib LIKE Page " Awla Mukhlisah Beauty Shop "

    5.     - Wajib Follow twitter Awla bagi yang ada Twitter : " https://twitter.com/AwlaMukhlisah "

    6.     - Copy banner kat atas dan letakkan dalam entri.

    7.     - Buat Entri bertajuk "GIVEAWAY  WELCOME TO MY BLOG BY AWLA MUKHLISAH BEAUTY SHOP "

    8.     - Letakkan link entri segmen di ruangan komen di entri GIVEAWAY ini sahaja. 'pastikan WORD VERIFICATION takde ye'


    ANTARA HADIAH LUMAYAN UNTUK PARA PEMENANG ! 

      yang paling HOT.. "


    # Pemenang akan dipilih melalui perkhimatan RANDOM.ORG 

    melalui Awla Mukhlisah Beauty Shop sendiri :)


    P/S : Kalau nak dapatkan hadiah yang lumayan ini, kena rajin2 la share ya.
     In Sha Allah akan ada peluang nanti ! ;)
     All The Best ya ! :)



    Regards Luv,
    Awla Mukhlisah Beauty Shop :)

    Duit Raya, Duit Raya


    biskut raya dah berkurang... duit raya dah habis
    rumah pun dah lengang
    nak tahu sebab ape?
    sebab tahun lepas iema bagi budak2 duit raya 50 sen je
    haha... bukan kedekut taw... nak bagi sedar sikit kat budak2 nie

    diorang datang rumah pun bukan nak makan atau minum
    diorang nak duit raya je
    diorang nie datang rumah orang bagi salam
    tuan rumah jemput masuk, diorang duduk jap
    tak sampai 5 minit diorang kata nak balik
    biskut dan air tak luak langsung
    tisu je berterabur kat atas meja
    tisu toe pun diorang bagi renyuk je
    tak ade kesan kotor pun
    ape lagi, duit raya 50 sen la
    nak sangat duit raya kan... amik la

    cerita tahun nie
    budak2 lalu je depan rumah... tengok je kat arah rumah iema nie
    tak singgah pun
    diorang tawu, confem dapat duit raya 50 sen
    budak2 kan... kalau sabar dah terlebih bersabar sangat

    Selamat Hari Raya Aidilfitri

    Beauty in Everything - Photography

    wah... lama sangat tak update entri kat blog nie
    kesibukan melanda semenjak 2 hari sebelum raya lepas
    raya pertama dan kedua, sibuk melayan sedara mara
    al maklum la, diorang raya ketiga dah tak ade kat Johor nie
    semua p Kelantan sebab akak sepupu iema kahwin pagi raya keempat (hari nie)
    alhamdulillah, dia selamat diijabkabul dan sah menjadi suami isteri
    maaf, tak dapat datang.. doa sahaja dapat mengiringi kamu berdua

    tapi elok jugak iema tak dapat p sana
    tak pasal2 menyusahkan sedara mara iema nanti
    tiba2 semalam iema sakit perut dan dada yang amat sangat
    memang tak boleh bangun la.. makan pun tak lalu
    tahun nie da kurang makan biskut raya :(
    iema nak sampaikan ucapan nie terutama kepada semua rakan2 blogger iema
    SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
    MAAF ZAHIR DAN BATIN
    TERIMA KASIH SUDI BERKAWAN DAN TEGUR IEMA WALAUPUN KITE TAK KENAL :)
    Eid Mubarak :)

    'Segmen blogwalking tambah follower and upkan liker kat fanpage

    klik banner untuk join

    Giveaway Gempak Raya 2013

    TAMAT

    ADA 43 PEMENANG YANG BERTUAH !!

    Hadiah - Hadiah Menarik :

    1- Skirt Stylista
    2- Cursor Bertema
    3- Top
    4 - Dress
    5- Topup RM5
    6- Novel Adam Dan Hawa
    7- Pretty Little Badge
    8- Instant Hijab 
    9- Bag
    10 - Tudung/Shawl
    11- Tudung Nur Kasih
    12- Earring
    13- Nano white infinity trial cream
    14 - Perfume
    15- Shawl + Inner
    16 - Hair Ribbon Clips
    17- Gelang
    18- Shawl
    19-Topup RM5


    GA Ramadhan Raya by Emas Putih

    TAMAT
    Hadiah
    Top Referral - RM50
    84 Hadiah untuk dimenangi

    Tarikh Mula 10 Julai 2013- 24 Julai 2013 (11:59pm)

    Wajah Lama

    wajah lama

    sekarang dah berubah biru dan pink pulak
    tapi belum siap sepenuhnya

    tak suka binatang nie
    tapi nampak chomel
    letak je la kat blog nie ^__^

    Simple Giveaway By Anis & Intan

    TAMAT

    klik banner untuk join
    iema tag :-

    Mini Giveaway by DiyanaHani

    TAMAT

    klik banner untuk join

    Perhatian Pengguna Facebook

    ketinggalan zaman pulak iema nie
    yang belum tawu boleh la copy paste teks nie kat wall korang k
    As salam.. mohon pehatian kejap ek!!!
    Kepada semua yang berada di dalam senarai kenalan Facebook saya, anda mungkin tidak tahu bahawa Facebook telah mengubah konfigurasi privasi sekali lagi. Applikasi grafik (“Graphic app”) yang baru menyebabkan semua pengguna Facebook di seluruh dunia boleh melihat gambar-gambar (photos), kesukaan (likes) dan komen kita. Malangnya kita tidak boleh mengubah konfigurasi ini kerana Facebook telah menjadikan ia seperti ini.

    Oleh itu, dalam tempoh dua minggu akan datang, saya akan terus meletakkan mesej ini dan berharap agar anda juga melakukan perkara yang sama. Saya juga memohon agar anda melakukan perkara-perkara berikut supaya maklumat peribadi yang saya kongsikan dengan anda dan kenalan lain kekal peribadi dan bukan untuk tatapan umum. Saya akan mengeluarkan anda daripada senarai kenalan facebook saya jika anda tidak melakukannya.

    Letakkan kursor anda ke atas gambar profile saya tanpa mengklik padanya dan tetingkap akan terbuka. Sekarang gerakkan kursor ke perkataan 'Rakan-rakan' (friends) juga tanpa mengklik. Kemudian, klik pada 'Setting’ dan buang tanda pada 'Life events’ , 'photo' dan 'comments and likes’. Dengan cara ini aktiviti saya dengan keluarga dan kawan-kawan saya tidak lagi akan menjadi tatapan umum. Sila tulis/komen ‘done’ setelah selesai melakukannya.

    Sila copy dan paste teks ini di dinding (wall) anda sendiri (bukan 'share' ya!). Apabila saya melihat ia diterbitkan pada halaman anda, saya akan buang tanda yang sama untuk anda

    terima kasih atas bantuan anda..Selamat berpuasa..

    Hari Jadi Adik Kesayangan Iema

    happy birthday
    18 Julai 2013 (Khamis)
    alhamdulillah.... dah Ramadhan ke 9 kan hari nie
    hari nie jugak jatuh pada hari jadi adik bongsu iema
    SELAMAT HARI JADI ADIKKU yang ke 18
    dah besar dah adik akak
    AKAK SAYANG ADIK SANGAT2
    atau panggilan mesra G

    kenapa G?
    nama sebenar, Muhamad Rodzi
    nama panggilan, Oji atau Rozi
    iema singkatkan lagi, G
    iema sorang je taw panggil dia G
    yang lain masih panggil Rozi

    kenapa akak sayang G?
    G manja
    G dengar kata
    G tak kedekut
    G suka bantu orang yang dalam kesusahan

    ape2 pun akak sayang G
    SELAMAT HARI JADI
    nanti akak masak sedap2 untuk berbuka puasa nanti k

    Syawal Giveaway by Syazlia & FD

    TAMAT
    klik banner untuk join


    Senarai hadiah:

    Peplum tribal x 3, skirt lycra x 1, pashmina x 1, shawl x 1, brooch x 3, topup RM10 x 2, topup RM5 x 3, duit Raya RM20 x 2

    Segmen klik-klik duit raya by www.cikyaya.my

    TAMAT

    klik banner untuk join..
    due date 25 July 2013 ( 3pm)

    Giveaway Topup Ramadhan fyapelangi.com

    TAMAT

    KLIK BANNER DAN SIAP. 
    HANYA UNTUK 7 HARI !

    JOM JOIN BERAMAI - RAMAI !



    Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim, yang maknanya :

    " Apabila datangnya Ramadhan nescaya dibuka pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka dan diikat syaitan-syaitan ".


    Salam Ramadhan Kareem :)

    Tutorial Ubah Tulisan Post Title

    tutorial nie iema nak tunjukkan cara ubah tulisan kat post title
    ade dua cara korang nak ubah tulisan kat blog

    CARA PERTAMA
    Dashboard -> Template -> Customize (rujuk gambar)

    klik Advanced -> Post Title
    pilih la font korang nak

    Apply to Blog

    CARA KEDUA
    korang ke Edit HTML
    cari kod untuk Post Title (rujuk gambar dibawah)

    yang iema kotakkan color hijau toe, korang ubah font lain yang korang nak
    dah selesai save template
    kalau nak ubah font lain2 pun boleh jugax
    font di sidebar atau font untuk post