Tutorial Scroll Bar

4740593ff645d3b7fb97377a878c1eac_large
hye
tutorial nie iema buat khas untuk Anna
die bertanye macam mane scroll bar toe background nye same dengan background blog iema nie

sebelah kiri, background yg iema gune
sebelah kanan, scroll bar... background nye same kan
nax macam toe ye, jom follow tutorial nie
 P/S : nax copy, highlight dan guna ctrl + c
Dashboard -> Template -> Edit Html -> Tick Expand Widget Templates
cari kod nie
]]></b:skin>
dah jumpe, copy paste kod nie di atas kod tadi
::-webkit-scrollbar {
width:12px;
height:12px;
}
::-webkit-scrollbar-button:start:decrement, ::-webkit-scrollbar-button:end:increment  {
height:10px;
width:10px;
display:block;
background-color:#faf9f2;
border:2px solid #F5E0CC;
}
::-webkit-scrollbar-track-piece  {
background:url(URL BACKGROUND);
}
::-webkit-scrollbar-thumb:vertical, ::-webkit-scrollbar-thumb:horizontal {
background-color:#F5E0CC;
border:2px solid #F5E0CC;
-moz-border-radius: 35px;
border-radius: 35px;
}
color merah color untuk button (hujung atas dan hujung bawah)
color oren color untuk border button
color kuning letax url background yang same dengan background blog korang toe ye
color hijau color scroll korang toe
color biru muda color border scroll korang toe
color biru boleh ubah kat SINI
yang lain nax ubah boleh, ikut korang...
dah siap edit, preview tengox hasilnye
kalau tax ade pape error, boleh la save
selamat mencuba

4 comments:

Siti Ruzana said...

wahh time kasih kak iema ! complete dah ni :D

Siti Ruzana said...

yeahh dah jadi dahh >.<

Iema Gurlz said...

@Siti Ruzana gud2 ^__^
nx p terjah blog adq la nie