Duit Raya, Duit Raya


biskut raya dah berkurang... duit raya dah habis
rumah pun dah lengang
nak tahu sebab ape?
sebab tahun lepas iema bagi budak2 duit raya 50 sen je
haha... bukan kedekut taw... nak bagi sedar sikit kat budak2 nie

diorang datang rumah pun bukan nak makan atau minum
diorang nak duit raya je
diorang nie datang rumah orang bagi salam
tuan rumah jemput masuk, diorang duduk jap
tak sampai 5 minit diorang kata nak balik
biskut dan air tak luak langsung
tisu je berterabur kat atas meja
tisu toe pun diorang bagi renyuk je
tak ade kesan kotor pun
ape lagi, duit raya 50 sen la
nak sangat duit raya kan... amik la

cerita tahun nie
budak2 lalu je depan rumah... tengok je kat arah rumah iema nie
tak singgah pun
diorang tawu, confem dapat duit raya 50 sen
budak2 kan... kalau sabar dah terlebih bersabar sangat

6 comments:

Farah Waheda Wahid said...

budak budak biasalah bila raya itu yang mereka seronok tapi kadang2 tu, kita sendiri rasa lain macam bila datang beraya bukan nak makan sangat ke apa, cuma nak buat sepah dan nak duit raya...hu hu hu...tak tau cam mana nak comment part ni, yang penting kita yang memberi biar ikhlas...

Nurul Farahizzati said...

bagus jugak taktik ni.. tahun depan nak buat la.. hehehe..

Iema Gurlz said...

@Farah Waheda Wahid tawu tak ape
pandai bersepah je tawu
bab nak bg duit kat budak nie pun, family iema tak kisah sangat
tp gara2 kelakuan diorang, kena buat macam toe

Iema Gurlz said...

@Nurul Farahizzati haha
iema tak galakkan taw
iema nie jenis tak melayan budak2 yang nakal nie

Hani Fadhlina Abdul Rahman said...

Dulu ramai jugak bebudak merayau raya rumah orang, tapi makin lama makin kurang ... Bebudak skang sibuk bergadjet jer ... Mak bapak pun lebih kurang jugak ... Dah kurang kemeriahan nyer ...

Iema Gurlz said...

@Hani Fadhlina Abdul Rahman toe la kan
masing2 duduk rumah menghadap gadjet masing2 je
rumah sedara mara pun tak sempat nak melawat