Jangan Memilih Kawan

319929_563709923650716_738369583_n_large
korang pernah berkawan dengan pengkid atau tomboy??
korang suke tax berkawan dengan orang macam nie??
kalau tax suke, kenapa??

ape yang iema nax sampaikan kat sini, hanya pendapat iema
iema telah melalui nye dan iema telah merasa sendiri bagaimana berkawan dengan ramai orang
kalau iema, iema suke berkawan dengan diorang
kenapa?? sebab iema selesa berkawan dengan mereka
memang la golongan diorang nie lain kan
rupa perempuan tapi lagax macam lelaki

asal nye iema dulu tax berapa amex pot tentang diorang nie
tapi semenjak iema masuk ke alam kolej dulu, iema mengenali ramai orang
tax salah kalau nax berkawan dengan sesiapa pun
asal kan tawu beza benda baik atau buruk
iema dapat bezakan berkawan dengan golongan macam nie dan golongan biasa
nax tawu perbezaan nye, jom ikuti kisah iema
situasi 1 (golongan biasa... perempuan)
pertama kali iema masuk kolej dulu, iema tax kenal dengan pelajar2 yang lain.. mase mula2 kenal toe, semua ok.. diorang baik je... ade masalah, same2 selesai kan... tapi lame2 diorang berubah... depan iema nampax baik, macam biase... belakang iema, masyallah Tuhan saje yang tawu... rupa nye, die mengata iema kat kawan2 yang lain... mula2 toe iema memang tax percaya la... ye la, diorang nampax baik kan depan iema... 
satu arie toe, kawan baik kolej iema nie jumpe iema.. mungkin die rase bersalah kot, die bagitahu iema segala2 nye... wah, mase toe iema rase nax nangis... rase macam nax berhenti belajar je... tapi iema cekal kan atie untuk terus kan belajar.. iema telan je semua kutukan mereka... kalau iema ade group assignmet, iema kena masuk group diorang.. setiap kali perbincangan, iema selalu di ketepikan... bile nax dapat markah, iema selalu dapat markah sikit... sebab ape, sebab kate nye iema tax buat kerja... tax kan iema nax mengadu kat lecturer iema kan... di sebabkan iema tax nax ade masalah, iema diam kan je... sepanjang iema belajar dulu, iema makan hati je.. iema selalu bersendirian... kawan2 yang lain pun pernah kena macam iema.. iema cume dapat bagi kata2 semangat je... tapi kawan iema toe beruntung dapat cerita kat family die.. tapi iema tax sanggup buat family iema risau...
situasi 2 (golongan mereka di kolej)
kebanyakkan course sukan ramai pengkid... masa toe iema risau jugax dekat dengan diorang... nax lalu depan diorang pun iema tax berani sorang2... sanggup amex jalan jauh cume nax elax dari mereka... satu arie toe, ade salah seorang dari mereka nax mintax ajar kan akaun... pergh, mase toe cuak jugax... tapi tax kan nax elax kan semate2 diorang macam toe... so, iema tolong la diorang... esok nye, ramai dah kenal iema.. kalau lalu je, diorang tegur... diorang tax sombong la.... iema tengox diorang macam tax ade pape walaupun diorang ade masalah... senang cerita diorang enjoy la dengan hidup diorang... semua masalah diorang ketepikan... diorang enjoy time belajar.. tax stress, tax terlalu serius... diorang suke tolong orang kalau dalam kesusahan.. kalau usik mengusik toe da biasa da dengan diorang... walau pun diorang macam toe, diorang baik... mulut diorang tax macam bontot ayam.. huhu
situasi 3 (golongan mereka)
sepanjang iema bersendirian, iema ade juga berkenalan dengan seseorang dalam laman sosial... chat kat YM.. iema tax tawu die pengkid... seronok berkenalan dengan die... kami berkongsi cerita... die pandai bergurau... iema ape lagi 2x5 la dengan die... die tawu masalah iema, hanya die iema dapat meluahkan perasaan.. nax cerita kat family, takut diorang risau... lama2 berkenalan dengan die, baru la die bagitahu die pengkid... masa toe, iema tax boleh nax kate pape2 la... akhir nye iema terima jugax die sebagai kawan
nampax kan kat situ, pengkid pandai jaga atie orang lain...
golongan biase (tax semua la), di sebaliknye
kalau dapat berkawan yang betul2 baik, alhamdulillah... itu lebih baik...
alhamdulillah, sepanjang iema berblogging nie, iema dapat kawan baik2...
sayang gile la kat korang... cewahh ^__^

so, korang jangan la pandang rendah dengan golongan macam nie
penampilan die je macam toe.. tapi tetap ade sifat keperempuanan
pandai jaga perasaan orang lain
kite mane tawu ape sebab die jadi macam toe
masalah die, atau pun die selesa dengan penampilan macam toe
mungkin kite boleh dekat dengan die, die boleh berubah...
nax dekat dengan diorang kena pandai bawak diri la kan
jangan terjebak dengan mereka sudah la
tapi kalau bab lebih dari kawan toe, cepat2 la blah dari hidup mereka
atau pun jelas kan baik2 dengan mereka.. insyallah, mereka pasti akan faham

nie hanye pendapat iema...
semua yang iema ceritakan di atas, betul2 berlaku pada diri iema
tax ade tokok tambah cerita...
bagi iema, jangan memilih sangat nax berkawan
kite belum tawu, yang kite suke berkawan toe, die betul2 baik dengan kite
mane tawu, yang kite tax suke toe la, kawan sebenar kite

16 comments:

Siti Farhahnis said...

Betul tu. Kita x boleh pandang rendah dgn org lain. X kesah la dorg tu pengkid ke, tomboy ke.. Itu sume x jd mslh. Kdg2, b'kwn dgn org2 mcm tu lg baik sbb dorg fhm prsn kita. Sy x kata golongan pngkid or tomboy tu sumenye baik. sgelintir shj.

hana hadi said...

hana suka berkawan dengan org mcm lelaki lembut, perempuan ganas sebab diorang baik, memahami dan xterasa hati, sempoi dan sebagainya. diorang bagi pendapat jenis xemo

kalau kwan biasa ni, cepat terasa hati lagi2 perempuan. kkdang hana geram. itu pun nak terasa hati. bila tanya.. 'xda apa2lah' padahal emo pastu mengata kat belakang. sabar je lah. kalau minta pendapat mesti nak emo2 padahal hana terima ke suma pendapat. pendapat je kot

yang kawan baik plak. hana sangat trauma. hana dengar sendiri dia mengaibkan hana. padahal dah janji dah kalau ada salah apa2 terus direct bgtau tapi dia cerita kat org. bukn seorang tapi 2 3 org. mgkin tuhan nak bagi hana dengar dia mengaibkan hana supaya hana tahu dia kwn jenis apa. benda tu simple je kot kenapa dia perlu bawa mulut. itu baru yang hana dengar sendiri. kalau yang hana xdengar tu entah berapa banyak pun xtau

p/s: panjang giler komen. luahan perasaan. geram dan sedih

hana hadi said...

sambung sikit lagi. hehe

hana ngan semua tapi ada satu ketika tu kwn ngan budak luar bulan 10 tahun lepas. ada satu kawan kepada kawan hana tu mengadu yang kwn hana xbayar duit.pastu dia mintak kat hana duit. hana xda kaitan kot. hana jadi mangsa. kwn hana lari entah ke mana.huhu hana terus report polis sebab dia mengugut nak pecahkan cermin kereta

sekarang hana rasa selamat sebab hana jauh dari situ. sekarang hana kena beringat jgn kwan dengan budak xtentu hala. kalau kwan sekolah ke xpa.

banyak pengajaran yang hana dapat daripada peristiwa tu. hana belajar mcm mana nak report kat polis.hehe

Iema Gurlz said...

@Siti Farhahnis yupz... betul toe
tax elox pandang rendah kat diorang
diorang pun manusia biase mcm kite ^^

Iema Gurlz said...

@hana hadi kan2.. orang mcm nie lebih memahami dan pandai jage hati kite
toe la Tuhan nax tunjuk kat kite kan
ape pun boleh jd
sekurang2 nye kite tawu mcm mne kawan kite toe yg sebenar nye
hihi... xpe, luahkan... jgn pendam lame2

Iema Gurlz said...

@hana hadi wah, mcm toe sekali
lepas nie kena berhati2 taw...
bguz tindakan hana toe
report je polis kalo hal mcm nie terjadi
boleh berkawan asal kan berhati2 ^^

tenku butang said...

betul tu eima..

eima, blog eima cantik n kemas.. suka sgt!

Iema Gurlz said...

@tenku butang hihi
terima kasih ^__^

NoEn said...

tapi iema perlu igt juga bukan semua perempuan yg perempuan berhati busuk mcm mereka...sape pun kita berkawan, kita kene ikhlas, kalau mereka buat hal lebih baik kita menjauhkan diri dr mereka...kadang lebih baik kita layan org sama rata aja..biasa2 aje

Hafizah Alsa said...

pengkid? serious takut. pernah kena dek pengkid yg ngorat. tak tahu macam mana nak buat dengan dia tu... btw mudah2an kwn iema tu back to straight iaitu girl hehe. :)

Nurul Farahizzati said...

zizie jenis tak memilih.. zizie berkawan je dengan semua.. even zizie tahu dia tak suka zizie, zizie buat mcm biasa, tegur je.. just kalo bab hal peribadi, kita kena pandai pilih kawan untuk berkongsi cerita ...

Iema Gurlz said...

@NoEn memang betul
tapi iema tax cakap semua perempuan yg berhati busuk
kalo dpt kwn yg baik alhamdulillah
yg iema cerita kn kat sini, hanye pengalaman iema saje ^__^

Iema Gurlz said...

@Hafizah Alsa hihi...
yg itu kena cepat2 blah
jgn di layan kalo tax kenal
insyallah, mudah2 an die kembali ke pangkal jln
amin ^__^

yatie said...

kak iema msok kolej ape ?

Iema Gurlz said...

@yatie sowie late.. da lme x on9.. akq blaja kt INSTEDT, bandar penawar ^__^